KALMAR


Torsdagen den 18 Januari 2018 kl:19:00
Lokal: Kalmar Konstmuseum, Stadsparken
Arrangemang: Lotte Laserstein – konstnär i exil.Hon föddes 1898 i Ostpreussen, utbildade sig i Tyskland och blev mycket uppmärksammad i sitt hemland innan hon tvingades fly till Sverige 1937. Efter en tid i Stockholm hamnade hon i Kalmar och på Öland. Här fortsatte hon måla främst porträtt av framstående personer, men först senare i livet och framförallt efter sin död 1993 fick hon internationell berömmelse.
Föreläsare: konsthistoriker Fred Johanson

Detta är det program som fick skjutas upp i september. Eftersits på närliggande restaurang. Entré 100 kr för icke-medlemmar.

Torsdagen den 1 Februari 2018 kl:19:00
Lokal: Linnéuniversitetet, Nisbethska husets aula, Linnég. 5
Arrangemang: Ta seden i vacker hand eller Matens makt.Matkultur och matseder har givit formerna för det mesta av mänskligt umgänge. Vi får följa med på en färd runt både bord och jord och vi dyker ner i såväl djupare resonemang som tankeväckande kuriosa.
Föreläsare: Annica Triberg är journalist och författare med över 30 fackböcker om kultur, resor och gastronomi. Hon har också varit programledare för P4 Kalmar och för Meny i P1, och varit chefredaktör på tidningen Gourmet.

I samband med programmet sker ett kort årsmöte förKalmar Humanistiska Förbund.Eftersits på närliggande restaurang. Entré 100 kr för icke-medlemmar.

Torsdagen den 8 Mars 2018 kl:19:00
Lokal: Linnéuniversitetet, Nisbethska husets aula, Linnég. 5
Arrangemang: Har boken en framtid?Tryckta böcker, e-böcker, ljudböcker… vad och hur läser vi? Vem läser? Och hur ser framtiden ut för läsandet och berättandet?
Föreläsare: Bokhandlare Katarina Jeansson, Dillbergska, och bibliotekarierna Veronika Nilsson och Helena Westerback Knutsson, Stadsbiblioteket, delar med sig av sina erfarenheter och syn på framtiden.

Eftersits på närliggande restaurang. Entré 100 kr för icke-medlemmar.

Torsdagen den 12 April 2018 kl:19:00
Lokal: Linnéuniversitetet, Nisbethska husets aula, Linnég. 5
Arrangemang: Att bo i Kalmar - 70 års utveckling.Inneboende möblerat, studentrum, hyresrätt, bostadsrätt, radhus, villa – livet för de flesta har innehållit flera olika varianter. För stadens del har olika epoker präglats av olika boendeideal, och olika ekonomiska och tekniska förutsättningar har styrt vårt boende.
Föreläsare: Lars Malmborg är i grunden civilingenjör och kulturgeograf, och var bl.a. under ett par decennier utvecklingschef i kommunen, aktuell med ännu en bok om Kalmar – om Kalmarhems utveckling från 1950 till 2017.

Eftersits på närliggande restaurang. Entré 100 kr för icke-medlemmar.

Torsdagen den 19 April 2018 kl:19:00
Lokal: Linnéuniversitetet, Nisbethska husets aula, Linnég. 5
Arrangemang: Bland ömsinta skurkar i en hårdkokt bransch.
Föreläsare: Tomas Arvidsson har varit utbildningsledare vid Högskolan och VD både på Östra Småland och Barometern – och är en ständigt förundrad morfar. (Men har han också varit studierektor? Och vad har han i källaren?) Hans deckare Enkelstöten har nyinspelad just gått på TV. Han berättar om sitt kriminella författarskap, som dock också rymmer en ömsint morfar.

Eftersits på närliggande restaurang. Entré 100 kr för icke-medlemmar.
Medarrangör: Föreningen Norden

Torsdagen den 24 Maj 2018 kl:19:00
Lokal: Linnéuniversitetet, Nisbethska husets aula, Linnég. 5
Arrangemang: Demokrati – på lång sikt!Man säger att det politiska landskapet har ritats om, men kanske är det snarare så att omritningen handlar om vilken sorts frågor som är viktiga och hur demokratins former ska kunna användas för det gemensamma bästa. Inte en diskussion, utan ett samtal, med siktet inställt på decennier mer än på mandatperioder, om det öppna samhällets framtid.
Föreläsare: Martin Tunström och Peter Akinder, ledarskribenter på Kalmars två dagstidningar

Eftersits på närliggande restaurang. Entré 100 kr för icke-medlemmar.

Torsdagen den 7 Juni 2018 kl:17:00
Lokal: Kläckeberga ligger på den slingrande vägen mellan Smedby och Lindsdal
Arrangemang: Försommarutflykt till Kläckeberga. Kläckeberga kyrka, omnämnd redan 1350, är en av de märkligaste inom regionen. Den har varit en befäst stormannaborg och fungerade under senmedeltiden som försvarskyrka. I Kläckeberga fattigstuga bodde gamla och handikappade fattighjon, som togs om hand och också fick ta hand om varandra – dåtidens fattigvård. I huset inryms numera även ett skolmuseum. Kläckeberga skola med fast anställda lärare fanns redan 1839.
Föreläsare: Guider från kyrkan och Hembygdsföreningen.

Samling kl 17 vid kyrkan. Parkering finns norr om kyrkan. Tag med kaffekorg! Samåkning (Tullslätten kl. 16.30): kontakta Erik Wangel, erik@wangel.net, 073-1520447